Hírek a Művészház világából

szép rajzok
10 2017. jún.

Szép rajzok – a tökéletes képek titka!

, , , , ,

Mi a szép rajzok titka? Mit tartunk alapvetően szép alkotásnak? Nehéz kérdés – hiszen szubjektív a megítélése. Mindenki más-más dolgot tart szépnek, más az ízlése. Azonban mégis van bennünk valami közös, amire törekszünk. Ez a harmónia, az arányok szépsége. Szemünk érzékeny például a szimmetriára, ezért sokszor ezt keressük, ezt tartjuk kellemes látványnak.

Hogyan készíts szép rajzokat?

Ahhoz, hogy szép rajzok születhessenek kezed nyomán, rendelkezned kell bizonyos rajztechnikai alapokkal. Ezt tulajdonképpen, csak el kell sajátítanod. 🙂 Ez alatt azt értem, hogy a rajzolás tanulható! Nem készség, nem velünk született adottság. Bármilyen hihetetlennek is tűnik, MINDENKI képes rá!

Magadévá kell tenned egyfajta objektív, elemző látásmódot, ezáltal képes leszel rajzolni. Persze a gyakorlás elengedhetetlen a fejlődéshez, de maga a látásmód elsajátítása – például a jobb agyféltekés rajztechnikával – akár pár nap alatt is lehetséges. A gyakorlás pedig hozzásegít majd ahhoz, hogy idővel ne csak másolj, hanem fejből rajzolj, sőt képes leszel a valóságtól elrugaszkodott alkotásokat is készíteni.

Olvasd el cikkünket, hogyan tudod lerajzolni a fejedben elképzelt képet! >>

A szép rajzok látványa

Lehet nem is gondolnád, de maga, a rajz nézése már esztétikai értelmezést jelent. Ilyenkor a néző rengeteg mindent számba vesz, ami alapján eldönti szépnek találja-e a rajzot. Öntudatlanul is, egyetlen pillantás alatt felmérjük, pl. szimmetriát/aszimmetriát, vonalvezetést, kontrasztot, perspektívát, alakformálást, tónushasználatot, nyugalmat/feszültséget, mozgást, ritmikát, egységet, aranymetszést.

A szép rajzok TITKA

Mit tartunk szépnek? Azt gondolhatnánk, ez egy roppant egyszerű kérdés… Valójában nem is biztos, hiszen elég szubjektív dolog ki-mit tart szépnek. Elég csak arra gondolnunk, hogy külön filozófiai ág született ennek tanulmányozására. Az esztétika a szépség természetével foglalkozik. Platón – ókori, görög filozófus – szerint, pl. a művészet feladata elsősorban a szépség megjelenítése.

Azonban vannak bizonyos alapvetések, amiket az emberi szem szépnek ítél meg. Ilyen például az aranymetszés.

Szép rajzok és az aranymetszés

Az aranymetszés vagy aranyarány egy olyan arányosság (arányrendszer), ami egyensúlyt teremt a szimmetria és az aszimmetria között. Ez a legszebb arány, amit tökéletesnek érzékelünk – ráadásul ami mindenhol tetten érhető. Ott van a matematikában, a zenében, és természetesen a képzőművészetben is.  Lehet ez akár egy szép rajz, egy csodás festmény vagy egy gyönyörűen megkomponált fotó.

Az aranymetszés nemcsak a művészetben, hanem a természetben is mindenhol jelen van.

szép rajzok

Forrás: pinterest.com

Az aranymetszés szabályai az emberi testen, ezen belül az arcon is felfedezhetők.

Ismerd meg cikkünkből, az arc arányait! >>

Az aranymetszés arányait tartalmazó formák nagy esztétikai értékkel bírnak. Számos területen alkalmazzák, így a rajzolásnál is.

Tehát arról van szó, hogy szemünk a látványban egy természetes egyensúlyt keres, ami nemcsak szimmetriával valósulhat meg, de fontos szerepe van benne. A szimmetria és aszimmetria egymást kiegészítve és harmonikus egyensúlyt képezve ad egy olyan összképet, amit szépnek találunk.

Gondoljunk akár csak arra, hogy még a legszebbnek tartott emberek arca sem szimmetrikus…, mégis szépnek találjuk őket.

Itt olvashatsz egy részletes leírást, az emberi test arányairól >>

A szép rajzok születése

A rajzolás nem más, mint a látvány lényegének megragadása és rögzítése a papíron. A szép rajzhoz, ahogy már írtam, természetesen technikai háttér kell. Tudnunk kell, hogy rögzíthetjük a látványt, milyen rajztechnikai eszközökkel tudjuk megjeleníteni az elénk táruló vagy a fejünkben lévő képet.

Rajzunk lehet élethű vagy akár el is rugaszkodhat a valóságtól – mindkét esetben születhet ceruzánk nyomán szép rajz.

Egy dologban azonban egyezniük kell! Igazán szép rajzok, csak akkor kerülnek ki kezünk alól, ha élvezzük magát, az alkotást! Hiába minden technikai tudás, trükk, ha nem magáért az alkotás öröméért rajzolunk. Ezen kívül a szabályok görcsös alkalmazását is kerüljük, hiszen ez sokszor merevvé teszi a rajzot. Tehát alkossatok örömmel, szabadon, szívből!

Tanulj meg szép rajzokat készíteni, gyere el a Jobb agyféltekés rajztanfolyamra! 🙂

jobb agyféltekés rajztanfolyam

AJÁNDÉK!

Most 13 részes oktató sorozatunk keretein belül sok tudást szerezhetsz a színek világáról

Üzenj nekünk!

Ha szeretnél velünk kapcsolatba lépni, kérjük töltsd ki a lent található űrlapot és amint tudunk, válaszolni fogunk!
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.