Barion Pixel

Több van benned

vízfesték

Vízfesték – gyerekjáték vagy művészi eszköz?

A vízfesték nem csak a suliban jó móka! Egészen elképesztő képeket készíthetsz vele. Hozzáértő kezekben igazi remekművek készülhetnek vízfestékkel. Ez a legnépszerűbb technika az amatőrök körében, a 19. század óta.

A vízfesték varázsa

Miben is rejlik, ennek az igen egyszerű festészeti eszköznek a titka?

A vízfestékkel készült képek varázsa, azok frissességében, könnyedségében, lágyságában rejlik. A festményeken a vízfesték lehelet finom áttetszősége, a lágyan összefolyó színek és ragyogó fények nem csak a nézőt, de festőt is rabul ejtik.

vízfesték

Hogyan válaszd ki a megfelelő vízfestéket?

A vízfesték esetében óriási különbség van az iskolában használatos, vagy a művészi minőség között. Talán azt gondolod, az elején érdemesebb az olcsóbb, iskolai változattal kipróbálnod a technikát, azonban itt tényleg nagy a különbség, tehát vedd számításba, hogy akár a kedved is elmehet az vízfesték használatától.

Ennél a technikánál sokkal fontosabb a minőség és nagyon látványos a különbség. Az iskolai vízfesték esetében sajnos rengeteg a kötőanyagot használnak és nagyon kevés benne a festékanyag, ezért fakóbb színekkel kell dolgoznod, így nem tudod a kívánt színerőt elérni.

A vízfesték használata

vízfesték

Pont a képek egyszerű lágysága miatt, sokan azt gondolják egyszerű vele dolgozni, épp ezért az elején csalódnak benne és esetleg soha nem kerül többé ecsetük közelébe vízfesték. Pedig itt is, mint számos más esetben csak néhány alapelvet és megfelelő fogást kell ismerni a vízfesték használatához.

  • A vízfestékkel áttetsző színeket képezhetsz. Ezeket vékony rétegben egymásra kell felvinned, a világostól a sötét felé haladva. Ezt a réteges festési eljárást, csak száraz alapon tudod megavalósítani. Ennél a technikánál a képet, a festés menetét előre meg kell tervezni.
  • Másik népszerű mód, mikor a vízfestékkel nedves alapra festünk. Az új festékréteget még azelőtt viszed fel, hogy az alatta lévő megszáradt volna. Ennek a technikának hátránya, hogy csak kevés kontrollra van lehetőség. A színek itt megfolynak, megfutnak, keverednek – azonban ez adja az eljárás szépségét!

vízfesték

A vízfestékhez ecset is kell! Na de milyen?

TIPP ecsetválasztáshoz!

Az ecseted lehet gömbölyű vagy lapos. A méret megválasztása festeni kívánt kép nagyságától függ. Gömbölyű ecsetből nagyjából 3 méret kell – két vastagabb és egy vékony. Utóbbi az aprólékos részletek kidolgozásához kell.

Kell még egy féllapos vagy lapos ecset. Ezt nagy felületek kialakítására vagy nedvesítésére használhatod, valamint tökéletes lesz a kívánt képrészek vízzel való kivilágosítására.

A vízfesték formái

vízfesték

Mindegyik verzió rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal is.

  • Tubusos vízfesték: élénk, ragyogó színei vannak, melyeket gyorsabban ki tudsz keverni. Ez a nagyméretű képekhez előnyösebb.
  • Festékgombos, –táblácskás vízfesték: a színeket könnyű külön tisztán tartani, viszont a színek kikeverése több időt vesz igénybe. Ezt sokan a szabadban való festéshez szeretik leginkább, hiszen könnyen hordozható és rendben tartható.

Mindegyik típus esetében igaz, ha több vizet adsz a festékhez, akkor a szín halványabb lesz. Kevesebb víz hozzáadásával sötétebb színt vihetsz fel a lapra.

A vízfestékkel csak vékony réteget fess, nem cél a papíron vastag bevonatot képezni. A technika lágyságát, pont a vízben különböző mértékben oldott festék; a világító fényeket pedig a festéken átvillanó papír fehérsége adja.

vízfesték

FONTOS! A vízfesték száradás után világosabb, mint amikor felviszed!!!

TIPP

A vízfesték használata során mindenképp szükséged lesz két víztartóra. Miért kettő? Mert az egyikben csak az ecsetedet tisztítod. A másik víz szolgál majd a szín kikeveréséhez. A vizet érdemes gyakran cserélni, hogy a festék ne váljon piszkossá.

 

Minden vízfesték áttetsző?

Nem, létezik egy nem tiszta vízfesték, a guásfesték >> gouache. Ez egy olyan vízfesték, amihez fehér festékanyagot és krétaport adnak. Nagyon jól fedő festék, ha vastagon viszed fel, az akrilhoz vagy a matt olajfestékhez hasonlít. Hígíthatod is, akkor inkább a vízfestékhez hasonlít.

Ismerj meg más festési technikákat is! >>

Vár az Egy mozdulat festés, előképzettsége sem igénylő világa! Tudj meg róla többet, ITT! >>

Mire fess vízfestékkel?

Az alap megválasztása vízfesték esetében nagyon fontos, hiszen a papír kiviláglik, majd a festék alól. Ezért a tökéletes fehér szín eléréséhez bizony fehér lapot kell választanod alapnak.

Az vízfestéshez – más néven akvarell – akvarell papírra lesz szükséged. Nem érdemes spórolnod és akármilyen rajzlapra festened, mert a nem megfelelő alap, a víz miatt hullámosodhat vagy akár el is szakadhat.

vízfesték

A papír felülete is fontos! Gondoltad volna?

3 különböző felületű akvarellpapír közül választhatsz:

  • finom,
  • félérdes,
  • érdes.

Kezdőként legjobb választás a félérdes, mert viszonylag sima a felülete, de mégis elég vastag ahhoz, hogy kezdőként megfelelő textúrájú képet fess.

TIPP

Akvarellpapírt vásárolhatsz egyenként vagy tömbben is. A tömbös változatnak nagy előnye, hogy keménykartonra van erősítve. A papírt elég csak a festés után leszakítni, így a kemény hátoldal miatt nem lesz szükséged rajztáblára.

Tuti TIPPEK,
TRÜKKÖK, TECHNIKÁK >>
rajz és más művészeti témákban,
hogy FEJLŐDJ,
és növeld KREATIVITÁSOD!

Hogyan kerüld el a hullámokat?

A vízfesték használata során, a papír behullámosodhat száradás után. Két út vannak ennek elkerülésére:

  1. akvarell lapot használj, mivel azokat enyvvel kezelik, hogy a papír kevesebb festéket szívjon be
  2. a 260 gr-nál könnyebb papírokat ki kell feszíteni.

TIPP – A feszes papír TITKA

Tedd a papírt egy rajztáblára és vizezd be egyenletesen, pl. egy hideg vízzel átitatott szivacs (természetes vagy szintetikus) segítségével. Amíg a papír vizes ragaszd körbe (kb. 2 cm szélesen fedje a papírt) rugalmas ragasztószalaggal a rajztáblán. Ezután hagyd magától megszáradni!

Vízfestékkel egyébként festhetsz nedves alapon is, ami igazán szórakoztató, izgalmas hatást lehet vele elérni. Érdemes ezt is kipróbálni, hiszen ilyenkor kevésbé kiszámítható a végeredmény. Az ilyen módon festett kép színei hihetetlenül lágyak.

Mire jó még a szivacs?

  • Tökéletes eszköz még a képrészek kivilágosítására, vagy lemosására.
  • A festékfolton keletkező felesleges víz felitatására, hogy ne fusson szét a festék.
  • Nagy felületű, egyenletes tónus felfestéséhez.

Miért szerethető a vízfesték?

A vízfesték az amatőrök nagy kedvence, nem véletlenül!

vízfesték

A vízfesték egyik vonzereje, hogy kiszámíthatatlan és spontán >> ezért mindenképp érdemes kipróbálni!

Használhatod teljesen szabadon, bátran egymásba folyathatod a színeket. Hagyhatod a vízfestéket akár lefutni, pl. egy árnyék megfestésekor. Nem kell feltétlenül éles és pontos szélekkel dolgoznod, de akár ezt is megteheted!

Érdemes tehát megismerkedne a vízfestéssel, hiszen viszonylag egyszerű használat mellett, nagyon izgalmas hatást érhetsz el vele!

Érdemes a festést megalapozott rajztudással kezdeni

Gyere el, a Művészház Jobb agyféltekés tanfolyamára, hol mindössze 3 nap alatt elsajátíthatod az élethű rajzolást!

INGYENES Online rajztanfolyam!

Fejlesztenéd, frissítenéd rajztudásod?

  • 11+1 gyakorlati TIPP
  • Azonnal alkalmazható technikák
  • Az alapoktól a portré rajzolásig
  • A papír kiválasztásától a kész rajzod fotózásáig
  • Többek között megtanulod a tökéletes portré 9 titkát és
  • megtudod, hogy melyik a hozzád illő árnyékolási technika, valamint
  • mi az a 10 végzetes hiba, amit semmiképp ne kövess el!
Iratkozz fel most és tanuld meg a technikákat!

Írd be a neved, e-mail címed és legyél Te is birtokosa a Tudásnak!

Iratkozz fel MOST INGYENES Online RAJZTIPPjeinkre!

Írd be a neved, e-mail címed és hamarosan érkeznek is az első tippek!

Kattints és iratkozz fel most!”

 

Remélem érdekesnek találtad a cikket és tudtam segíteni a fejlődésedben! Ha további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk Neked! Hasznosnak találtad cikkünket? Oszd meg másokkal is, a közösségi oldalon!