Hírek a Művészház világából

10 hiba a rajzolásban
12 2014. Már.

TOP 10 hiba – avagy hogyan ne rajzoljunk!

, ,

A rajzolásra is igaz, hogy mindenki másképp csinálja, azonban vannak olyan alapvető bakik, amiket szinte minden művészpalánta elkövet. A következő felsorolásban csokorba szedtük Neked ezeket a hibákat, hogy ezek segítségével még tökéletesebb legyen a következő rajzod és csiszolódjon a tudásod. 

 1. A legelső probléma az, hogy az agyunkba régen berögződött mintákat próbáljuk papírra vetni, ami meggátol minket az élethű rajzolásban.Próbáld ezeket elengedni és úgy állj neki a rajzolásnak.Az eredmény az lesz, hogy valóban olyan kép fog rád visszanézni a papírról, amilyet szeretnél!
 2. A rajz kezdő lépése a papír kiválasztása és itt sokan már elbuknak.

  pencil-17808_640
  Természetesen a skiccekhez, próbálkozásokhoz, vázlatokhoz tökéletes a nyomtatópapír, azonban egy az utókornak szánt rajznál, gondosan meg kell választani a megfelelő vastagságú és felületű hordozót.

 3. A kontúrnál több buktató is van, amikre azért fontos figyelni, mert ha már a rajz alapjainál probléma lép fel, az kihathat az egész alkotás minőségére.
  Az egyik ilyen a ceruza. HB-s vagy ennél keményebb ceruzával érdemes dolgozni a kontúrozás során. A másik, hogy nem szabad rányomni a ceruzát, ha kontúrozunk, hiszen a kemény ceruzavonás belevésődik a lapunkba és nehéz javítani, eltüntetni, az ott maradt kontúr miatt pedig rajzfilmfigura lesz a portrénkból.
 4. Satírozásnál nagyon jól végig lehet kenni a rajzunk fehér részein a grafitot.
  Nem túl mókás többször visszaradírozni a csúcsfényeket, így azt javaslom, hogy tegyél egy lapot a kezed alá rajzolás közben.
  Így nem kenődnek el a kész részek a rajzodon, nem lesz foltos a rajz és a kezed sem lesz olyan maszatos.
 5. Ha éppen a sötét részeket dolgoztad ki a rajzodon és a radír maradékot egy kézlegyintéssel söpörnéd le a lapról, ne tedd.Azzal elkennéd a grafitot, úgy körülbelül mindenhol, ezért inkább használj széles fejű ecsetet a művelethez.Így megkímélheted magad az óvatlanság miatti bosszúságtól is!

  grafit

 6. A rajzodon ne félj a nagy árnyalati különbségektől, mert azzal teheted élettelivé és vibrálóvá a képet.
  Egy olyan rajz, ahol csak egymás közelében lévő tónusokat használsz, unalmassá válhat a néző számára.
 7. Figyelj a kép egyensúlyára. A sötét színek súlyt, míg a világosak könnyedséget képviselnek.
  cikkhez
  Gyakori hiba, hogy csupán a kép egyik felében van sötét vagy épp világos árnyalat.
  Ahhoz, hogy egyensúlyban legyen a kép és harmóniát sugározzon, mindig ügyelni kell egyfajta szimmetriára.
  Ha a kép egyik részén használsz sötét tónust, akkor figyelj arra, hogy a kép más részein is hasonló arányban forduljon elő.
  Olyan mintha kis dekákat tennél a rajzodra a sötét tónusokkal. Ha az egyik oldalon X mennyiségű sötétet feltettél, akkor a vele átellenben lévő oldalra is közel X mennyiségű sötétet kell tenned az egyensúly érdekében.
 8. Sokan rosszul használják az árnyalatokat a képükön, amitől az összhatás zavarossá válik.
  Minél sötétebb árnyalatokat használsz, annál drámaibb lesz a kép, minél világosabbat, annál könnyedebb.De itt is figyelj a 7-es pontban említett arányokra, mert nem érdemes túlzásokba esni. Érdemes az egyensúlyt megtalálni.
 9. Lerajzoltál egy tárgyat vagy mást, de valami nem stimmel vele? Csak lóg a levegőben? Rajzolj neki árnyékot, attól sokkal élethűbb, kézzel foghatóbb lesz.

  macskás

 10. A végén mindig rögzítsd a képed! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ragaszd ki a falra, hanem azt, hogy használj fixatívot, mert ez megőrzi képed eredeti állapotát. Lényegében olyan, mintha lelakkoznád azért, hogy ne kenődjön el.

Remélem, hogy tudtam segíteni Neked abban, hogy a következő rajzod még szebb és élethűbb legyen. Ezek a trükkök segítenek a rajzolásban, ráadásul időt is spórolnak.

Tudj meg még többet a rajzolásról!

Gyere el 3 órás bemutató Jobb agyféltekés rajztanfolyamunkra!

színes oktató sorozat - virágos képek

 

AJÁNDÉK!

Most 13 részes oktató sorozatunk keretein belül sok tudást szerezhetsz a színek világáról

Üzenj nekünk!

Ha szeretnél velünk kapcsolatba lépni, kérjük töltsd ki a lent található űrlapot és amint tudunk, válaszolni fogunk!
 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.