Hírek a Művészház világából

terápia
27 2017. jún.

A terápia szó hallatán, sokan biztos valamilyen orvosi ellátásra asszociálnak, pedig nemcsak erről lehet szó. Terápia lehet, akár egy szabadidős tevékenység is, ami jótékony hatást gyakorol ránk.

A rajzolás például, egyszerű, hétköznapi elfoglaltság, mégis sokat tehetünk vele lelki egészségünkért. Az alkotás kiszorít minden mást a fejedből, segíti a koncentrációt, letisztítja a gondolkodást.

A művészet, mint terápia

A művészet bármely ága használható terápiás tevékenységként. Lehet szó zenéről vagy bármilyen mozgásos (pl. tánc) tevékenységről. A képzőművészeten belül is lehet szó, rajzolásról vagy festésről, mind-mind hasznos terápia lehet.

terápia

A művészeti terápia, így a rajzolás lényege is az, hogy nem kell érzelmeinket szavakba önteni. Sokszor nehezünkre esik beszélni érzelmeinkről, ezért is hasznos, ha ezeket inkább más formában adjuk ki magunkból, pl. rajzolással.

Időnként egy-egy fájó emlék feldolgozása is könnyebb a rajzolás által. Ezenkívül alkalmas a gondolatok kifejezésére is, amit másképp néha nem tudunk megtenni.

Előnye, hogy bármilyen korosztály számára megfelelő kifejezési mód. A gyerekek már egészen kis koruktól kezdve szeretnek firkálni. Még nem tudnak rajzolni vagy akár a ceruzát is furcsán fogják, de ha kezükbe adunk egy ceruzát, azonnal megtöltik kusza vonalakkal a papírt. Érdekes, ugye?

Cikkünkből megtudhatod >> Milyen kapcsolatban áll a rajzolás és a gyermek fejlődése

Kíváncsi vagy mit ad gyermekednek, a jobb agyféltekés rajzolás?

Olvasd el itt! >>

jobb agyféltekés rajztábor

Miért válaszd a rajzolást?

A rengeteg művészeti ág közül, talán ez a legegyszerűbb és sokak számára elérhető, kivitelezhető tevékenység. Lehet, nem játszol semmilyen hangszeren vagy nem tudsz, nem szeretsz másokat előtt mozogni, stb. Sőt festeni sem mindenki tud vagy szeret…

Azonban a rajzolás, mint eszköz vagy készség bárki számára elérhető tevékenység. Ráadásul, amit sokan nem tudnak: tanulható képesség és nem feltétlenül tehetség kérdése.  Nézd meg hogyan! 

Most arra gondolsz, Te nem tudsz rajzolni? A jobb agyféltekés rajzolás rácáfol erre, mint oly sokszor említettük, ha nem hiszed, próbáld ki, akár ingyen! >>

A rajzoláshoz nem kell sok minden, ezért is egyszerű ez a fajta tevékenység, az érzelmek, gondolatok, emlékek kifejezésére, feldolgozására. Elég akár csak egyetlen ceruza és egy papír és már indulhat is a terápia! 🙂

Ennél azonban még többet is elérhetünk a rajzolással!

terápia

Mi van, ha színek is előkerülnek?

Igazi csoda történik, hiszen a színek is hatással vannak ránk. A színek használata is a terápia része lehet, ezért érdemes színesben rajzolni. Bátran használj bármilyen színt, az sem baj, ha nem a valóságot tükrözi, nem az a lényeg!

Egy korábbi cikkünkben, már írtunk a színezők népszerűségéről is, ami szintén hasonló okokra vezethető vissza.

Sokaknak segít a színezés:

  • a kikapcsolódásban,
  • a problémák feldolgozásában.
  • A fókusz, a figyelem csak egy helyre összpontosul, ami segít kiüríteni az elmét,
  • ez pedig nyugodtságot eredményez.

Rohanó világunkban épp a nyugalom, a igazi kikapcsolódás hiányzik. A stressz, mint potenciális egészségkárosító rizikófaktor van jelen életünkben, ezért érdemes olyan hatásos eszközöket keresnünk, ami csökkenti stressz-szintünket!

jobb agyféltekés rajztanfolyam

Terápia, a színek által

 

A színeknek jelentős szerepük van életünkben. Bizonyos színek ráadásul jobban társíthatók egyes érzelmekhez, mint mások. A színek befolyásolhatják hangulatunkat és viselkedésünket is.

Nézzük is meg, hogy hatnak ránk egyes színek!

Zöld: mindenhol jelen van, naponta találkozunk vele. Nyugtató hatású, nyugalmat sugároz, az egészség színe. Jó a depresszió és szorongás ellen. Harmónia érzését kelti. A növények miatt, pl. a megújulás színe.

Piros: erőteljes szín. Növeli az önbizalmat és a tettrekészséget. Látványa energiát, lelkesedést ad. Ösztönző, erőt adó szín.

Kék: szintén állandó része életünkben (ég, víz). Békét és nyugalmat sugároz.

Sárga: elég csupán a napra gondolnunk és máris tudjuk, hogy ez egy vidám, pozitív szín. Boldogságra, optimizmusra serkent. Energiát adó, meleg szín. Inspirál és segíti a koncentrációt.

Szeretnél többet megtudni a színekről? Olvasd el, cikkünket! >>

 

Neked melyik a kedvenc színed, árnyalatod és milyen érzést vált ki belőled?

A Művészház végzőseként, zárt facebook közösségünkben megoszthatod velünk véleményed a témáról itt! >>

A színek intuitív használata is szuper kifejező eszközzé teszi a színes ceruzákat. Azonban megtanulhatod, őket tudatosan is használni.

Ha pontosan ismered a színek egymásra és az emberekre gyakorolt hatását, sokat segít az öltözéked színeinek megválasztásához, vagy a lakásod kiegészítőinek színkombinációihoz is.

Ezt nekünk nőknek fontos tudnunk, hisz ruházatunkkal férfitársaink figyelmét vonzhatjuk magunkra, valamint otthonunk harmonikussá és csodálatossá varázslása is a  mi feladatunk.

Ismerkedj meg a színek egymásra hatásával és a színes ceruzák keverési technikájával is, az ÚJ – Színes ceruzás rajztanfolyamon.

 

Nem voltál még Jobb agyféltekés rajztanfolyamon?

Itt az ideje, hogy kipróbáld! 

Most ráadásul ezt ingyen megteheted!!!!

Ingyen? Igen!

Kattints most!

 

 

AJÁNDÉK!

Most 13 részes oktató sorozatunk keretein belül sok tudást szerezhetsz a színek világáról

Üzenj nekünk!

Ha szeretnél velünk kapcsolatba lépni, kérjük töltsd ki a lent található űrlapot és amint tudunk, válaszolni fogunk!
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.