Több van benned

szem rajz

Szem rajz – élethű tekintet grafittal

A tökéletes szem rajz, a portré kulcsfontosságú eleme, hiszen ha a tekintet élettelen, akkor rajzunk is azzá válik, hiába van minden más a helyén. Érdemes tehát jól és részletesen kidolgozni. Nézzük is meg, mire kell oda figyelni, milyen buktatókkal találkozhatok szemrajzoláskor.

Hova kerüljön a szem?

A jó szem rajz, először is azon múlik, hogy az arc megfelelő részén helyezkedjen el. Hova is kerüljön pontosan?

 • A szem a fej közepén helyezkedik el. A közép meghatározása okozhatja a problémát, mert bizony a fejtetőt is bele kell számolni. Tehát az áll és a fejtető közötti rész közepe a szem rajz megfelelő helye.
 • Másik fontos arány, hogy a két szem közötti távolság pontosan egy szem.

FONTOS!

Nem vagyunk tökéletesek, mint ahogy az arc két fele sem ugyanolyan, ezért két szemünk sem egyforma. A két szem rajza tehát nem tökéletesen egyforma, még akkor sem, ha szemből rajzolunk le valakit. Valamint a köztük lévő távolság is lehet nagyobb és kisebb egyéntől függően.

Tudj meg többet a fej arányairól, ITT! >>

Szem rajz – Mi a legfontosabb?

A szem rajz megfigyelésen alapuljon! Valóban olyan szemet rajzolj, amit látsz, NE egy megtanult sablon szemet!

szem rajz

Tehát már a szem rajzolásánál eldől, hogy a végeredmény hasonlatos lesz-e az eredeti archoz, hiszen a tekintet meghatározó eleme az arcnak, erre helyezzük legelőször a figyelmünket.

Sokan kérdezitek is egy-egy portré végeztével, hogy miért nem hasonlít az eredetihez? Ilyenkor érdemes körültekintően megvizsgálni a szemet, hogy valóban azt rajzoltad-e amit látsz! Illetve természetesen a portré többi részét is alaposan át kell nézni. Néha csak a tónusok nem megfelelő felvitelén múlik, hogy nem hasonlít.

Ezért elengedhetetlen egyfajta elemező látásmód, amivel tökéletesen megfigyelhetsz minden apró kis részletet, ami a rajzoláshoz szükséges!

jobb agyféltekés rajztanfolyam

A Jobb agyféltekés rajztanfolyamon elsajátítasz egy ÚJ látásmódot, ami segít abban, hogy valóban a valóság köszönjön vissza a rajzlapról! Számos technikát tanítunk, ami segítségedre lesz egy elemző látásmód kialakításában.

“Sose gondoltam volna, hogy ez a rajztanfolyam meg fogja változtatni nemcsak a rajzolási tehetségemet, hanem az életben való látásomat is. Örülök annak is, hogy kaptam egyfajta látásmód cserét és hogy fejlesztettem magamat. Az elején azt mondtam a célomnak, hogy a saját horizontomat akarom szélesíteni, és ez meg is történt. Köszönöm nektek, és további szép eredményeket!”

Hajdara Zsuzsanna,  2017. 08. 06. Jobb agyféltekés felnőtt rajztanfolyam

A jó szem rajz első lépése >> Figyeld meg!

A szem rajz első lépéseként jól nézd meg milyen is egy szem közelről.

A középső fekete kis terület, a pupilla, melynek területe kisebbé válhat, ha a fény eléri.

A pupillát körülvevő terület, az írisz. Az élethű, csillogó szem rajz az írisz pontos ábrázolásánál kezdődik. Figyeld meg, hogy az írisz nem homogén felület. Gyönyörű mintázata, fényei és árnyékai vannak! Ezek ábrázolásával lesz a szem élő.

TIPP
Rajzod annál élethűbb lesz minél több tónuskülönbséget használsz, így érdemes a pupillát jó feketére árnyékolni például egy 8B-s ceruzával.

Ha alaposan megfigyeled, akkor a szivárványhártyában is viszonylag sokféle tónus megtalálható. Vannak benne nagyon világos és egész sötét részek is.

A szivárványhártya szélét általában egy sötétebb, többnyire kicsit cikcakkos sáv veszi körbe – amihez szintén érdemes puhább (8B, 6B) ceruzát használni. A pupilla körül is egy kicsit sötétebb a szem, valamint a felső szemhéj a szempillák is árnyékot vetnek a szivárványhártya felső részére, így az kissé sötétebbé válik. Ezt érdemes érzékeltetni.

 

szem rajz

Tudtad?

Az írisz rajzolata, minden embernél más, tehát egyedi. Nincs két egyforma, ezért is alkalmas azonosításra, mint például az ujjlenyomat!

A szem egyedülálló mintázata, még a filmes világot is megihlette >> A szem tükrében – Láttad már?

Amit még szintén érdemes megfigyelni, az a szemben lévő csillanás, ami nagyon sokféle formát felvehet a fényforrástól függően. Ennek nagysága és az írisztől való távolsága, attól is függ, hogy valaki belső térben van, vagy a szabadban.

Élőben érzékelheted leginkább, hogy a szem felülete nem sík, van egy görbülete. Ennek kifejezésével – amit egyrészt a tónusok megfelelő felvitelével érheted el – a szem rajz valóban térbelivé válik!

Szem rajz – Hogyan csináld?

Mi legyen az első lépés, mivel kezd? Természetesen a körvonalak megrajzolásával.

A szem rajzolásnál kiemelkedően fontos, hogy már a körvonalak is tökéletesen pontosan legyenek felrajzolva. Ha egy kicsit is elcsúszik, akkor más karaktert kölcsönöz az arcnak.

szem rajzZana Éva szem rajz – gyakorlás

KÖRVONALAK

Amennyiben ez az alap valóban pontos, akkor jó esélyed van rá, hogy a szem rajzod jól sikerül! Kezd a szem formájával, pontosan figyeld meg milyen az íve!

TIPP!

Érdemes nem a szivárványhártya alakjára tenned a figyelmed, hanem a szemfehérje formájára – a szivárványhártya és a szemhéj által bezárt területre, mert így sokkal pontosabban le tudod rajzolni, amit látsz.

Rajzold meg a szemhéj vonalát is! Itt is figyelj, hiszen ez is mindenkinél más, van akinek nem is látszódik a szemhéja!

ÍRISZ

Jöhet maga az írisz. Pontosan rajzold meg a formáját! Figyeld meg a kerekségét, vagy hogy mennyire kapcsolódik a felső szemhéjhoz. Nézd meg mennyit takar ki belőle. Leér-e az írisz az alsó szemhéjig vagy sem!? Rajzold be az íriszbe a tükröződések formáját már előre!

TIPP

Gyakori hiba szokott lenni, hogy a szivárványhártyát kerek “labdaként” ábrázoljuk, azonban ha megfigyeled, akkor a felső szemhéj levág egy szeletet a teljes körből, így az nem látszik egésznek! Egész körnek csak akkor látszik, ha az illető nagyon megijedt valamitől. Ha normálisan nézünk, akkor a felső szemhéj letakar egy részt belőle. Nézd csak meg a saját szemed a tükörben.

PUPILLA

Rajzold meg a pupilla körvonalát is! Amennyiben a pupillához is kapcsolódik tükröződés, annak is rajzold meg előre a körvonalát!

Ne feledd! A csillogás – az életteli tekintet fontos eleme!

Tehát a tükröződéseket már az elején érdemes berajzolni, azaz kihagyni ezeket a részeket. Azonban figyelj rá, hogy ezek meg is maradjanak!

TIPP

A csillanás körvonalát csak nagyon halványra rajzold meg, hogy a csillanás és a szivárványhártya között ne legyen látható a körvonal, mert ettől mesefigurássá, kevésbé élethűvé válik a rajzod.  A lenti képen megfigyelheted ennek helyes alkalmazását.

szem rajzZana Éva szem rajz – gyakorlás

AMI A KÖRVONALAK UTÁN VAN…

Ezután kezd el kitölteni a pupilát és az íriszt rétegről rétegre világostól, az egyre sötétebb tónusok felé haladva, alaposan megfigyelve a legapróbb részleteket is!

TIPP:

Használj minél nagyobb tónuskülönbséget rajzodnál, így sokkal élethűbbé, látványosabbá teheted. Pl. pupilla, szempilla legyen nagyon sötét, csillanás “hófehér”, stb. Végzőseink már pontosan tudják ennek fontosságát, technikáját és szuperül alkalmazzák! Fényeket, világos részeket a gyurma radír használatával, visszaradírozással is képezhetsz!

Tudj meg többet a radír és a fény kapcsolatáról, ITT! >>

szem rajz

A rétegezést addig folytasd, amíg a kívánt árnyalatot el nem éred! Ez nagyon fontos! Ne állj meg egy látszólag sötét tónusnál, hanem vidd fel PONTOSAN azt a tónust, amit a fényképen látsz!

TIPP:

Figyelem! A még nem árnyékolt részletek fehérsége optikailag elviheti a tónusok arányát egy világosabb tartományba. Ne hagyd magad megtéveszteni és ügyelj a tónusok pontosságára!!! Ebben segíthet, ha a fényképet – amiről rajzolsz – és a rajzodat időről-időre összefotózod a telefonoddal. “Sajnos” a telefon nagyon őszinte és megmutatja, hogy ha nem a megfelelő tónusokat tetted fel!

Figyeld meg a szem legapróbb részleteit >> látni fogod, hogy finom színátmenetek vannak benne, amit papírceruza használatával, finoman eldolgozhatsz!

Papíreruza, satírceruza, papírrúd – grafit, szén, pasztell eldolgozására, árnyalatok finom összemosásra, színátmenet készítésére alkalmas eszköz, amelynek használatával a Jobb agyféltekés rajztanfolyamon ismerkedhetsz meg alaposan.

Az íriszben futó mintázatot húzd meg sötétebb, erősebb vonalakkal, amennyiben a fotó úgy kívánja, azonban vannak olyan íriszek, ahol ez nem jellemző. Tehát ismét nagyon fontos a megfigyelés! Hogy azt lásd és rajzold, ami valóban ott van előtted. Ennek képességét a Jobb agyféltekés rajztanfolyamon sajátítjuk el.

Különös figyelmet kell fordítani az írisz szélére – ha megfigyeled, erősebb, sötétebb a körvonala. Ezt te is emeld ki, egy puhább ceruza segítségével. Még nagyobb hangsúlyt kap az írisz, ha a gyurmaradírral kiemeled az írisz körülötti külső részt.

szem rajz

Ha igazán realisztikus szem rajz a célod, akkor jól figyeld meg a szemfehérjét is, hiszen azon sokszor halvány vagy erősebb erek is futnak és az bizony valójában nem fehér, ha alaposan megnézed! Ezt is megjelenítheted, persze nem kötelező, ez inkább már stílus kérdése >> hipperrealizmus.

Ezután jöhet a szemhéjak által vetett árnyékok ábrázolása, a szemhéj árnyékolása. A szemzug kidolgozása, ami szintén sötétebb, árnyékosabb rész.

Végül a szempillák felrajzolása, ami szintén nem egyszerű feladat. Ezeknek az apró szálaknak is megvan a maguk rajzolási trükkje!

Nézd meg! >> Szem rajz videó!

Szempilla – nem csak egyenes vonalak

A szempillákat igazán hegyes ceruza vagy vékony rotring ceruza segítségével tudod könnyen megrajzolni.

Ezekre mindenképp figyelj!

 • Tényleg nagyon vékony vonalakat kell húznod!
 • A szempillák végén kapd fel a ceruzád, így a vonalak elvékonyodnak!
 • A szempillák nem egyenesek, hanem görbék!
 • A pillákat a tőtől húzd kifele.
 • A szempillák különböző hosszúságúak, szabálytalanok. Vannak vékony és vastagabb szálak, ezt te is próbáld leutánozni, ne egyforma pillákat húzz! A mozdulataid legyenek könnyedek!
 • Szabálytalanul rendeződnek csoportokba és fedik egymást >> a szempillákat, több körben, rétegről rétegre rajzold meg.
 • A realisztikus hatás érdekében, itt is használhatsz összemosást, a fokozatos színátmenet kialakításához. Ugyanis a töveknél erősebb a pillák végénél világosabb árnyalatokat kell használni.szem rajz

Szem rajz gyorsan!?

Csak gyakorlás kérdése… Hidd el, hogy a Jobb agyféltekés technikával és egy kis gyakorlással a szem rajz egyre rövidebb időt vesz majd igénybe! Azonban aprólékos kidolgozottsága miatt, biztosan fejlődik majd koncentrációs képességed és egyre jobban tudsz majd részletgazdag képeket készíteni. Tehát érdemes gyakorolni!

Szeretnél rajzolni, de nem tudod hogyan kezdj neki?

Ismerd meg, a rajzolás legegyszerűbb módját! Sajátíts el egy új látásmódot, növeld önbizalmad, kreativitásod >> a Jobb agyféltekés rajzolással!

Tudd meg, az élethű portré TITKAIT! >> 3 nap alatt!

szem rajz

Szem rajz fejlődése > Jobb agyféltekés rajzolással

Mivel a szem rajz meghatározó eleme a portrénak, a Jobb agyféltekés rajztanfolyam 2. napján különös figyelmet fordítunk rá!

Nézzétek, micsoda fejlődésen mennek át Végzőseink szem rajzai, a Jobb agyféltekés rajzolás segítségével!

szem rajz

jobb agyféltekés rajzolás

INGYENES Online rajztanfolyam!

Fejlesztenéd, frissítenéd rajztudásod?

 • 11+1 gyakorlati TIPP
 • Azonnal alkalmazható technikák
 • Az alapoktól a portré rajzolásig
 • A papír kiválasztásától a kész rajzod fotózásáig
 • Többek között megtanulod a tökéletes portré 9 titkát és
 • megtudod, hogy melyik a hozzád illő árnyékolási technika, valamint
 • mi az a 10 végzetes hiba, amit semmiképp ne kövess el!
Iratkozz fel most és tanuld meg a technikákat!

Írd be a neved, e-mail címed és legyél Te is birtokosa a Tudásnak!

Iratkozz fel MOST INGYENES Online RAJZTIPPjeinkre!

Írd be a neved, e-mail címed és hamarosan érkeznek is az első tippek!

Kattints és iratkozz fel most!”

 

Remélem érdekesnek találtad a cikket és tudtam segíteni a fejlődésedben! Ha további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk Neked! Hasznosnak találtad cikkünket? Oszd meg másokkal is, a közösségi oldalon!

 

VÁRJ!

AZ INGYENES ONLINE RAJZTANFOLYAMOD NE HAGYD ITT

Írd be a neved, e-mail címed, és kapcsolódj ki alkotással a saját tempódban!

GRATULÁLOK! A feliratkozásod sikeres az ingyenes online tanfolyamra. E-mailben küldjük a hozzáférésed.

VÁRJ! AZ EXTRA MEGLEPETÉSED MÉG HÁTRA VAN!

Mivel megtiszteltél bennünket a bizalmaddal és feliratkoztál az ingyenes online rajztanfolyamunkra, ezért most meglepünk egy EGYSZERI EXTRA AJÁNLATTAL:

Rendeld meg a "Hurrá! Én is tudok rajzolni!" Online rajztanfolyamot MOST

12 450 Ft helyett

1 990 Ft-ért

Mit tanulsz meg a tanfolyamon?

+ 1 EXTRA BÓNUSZ:

Tanuld meg a rajzolás alapjait kényelmesen otthonról

FIGYELEM! Az ajánlat EGYSZERI és csak MOST a "Kérem az extra akciós tanfolyamot" gombra kattintva igényelhető.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás