Barion Pixel

Több van benned

pasztellkréta_00

Pasztellkréta – a festmény hatású rajz

A pasztellkréta, különösen a színes porpasztell voltaképpen átmenet a rajz és a festészet között. Ezért is olyan nagy a népszerűsége. Hiszen mindenki, aki szeretne festeni, de nem tud, mer, akar… rajzos technikákkal és fogásokkal is alkothat egy teljesen festményhatású képet.

Többféle pasztellkréta is létezik, először megnézzük, miben különböznek.

Pasztellkréta – szereted a terpentin szagát?

Bevallom, én időnként szeretek beleszagolni az olajpasztell krétáim dobozába. Teljesen olyan az illatuk, mintha művész olajfesték lenne.
Az olajpasztell kréta leginkább gyerekkorunk zsírkrétáira emlékeztet. A festékpor, ami a színeit adja, kisebb-nagyobb mennyiségű viasszal van vegyítve. Nem a legkönnyebb a vele való alkotás, hiszen nagyon tapadós, ragadós anyag. Fedőhatású, vagyis a felvitt felső réteg éppen úgy eltakarja az alsót, mint az olaj- vagy akrillfesték.
A találkozásokat egy kis olaj segítségével ezért szépen össze lehet mosni.

Van a vele alkalmazott technikának egy különlegessége is, amivel egészen izgalmas trükköket lehet csinálni.

Ha több rétegben felviszed a papírodra, és a felső rétegeket valamilyen hegyes eszközzel, tűvel, szikével lekapargatod, természetesen valamilyen mintát követve, akkor hihetetlenül izgalmas felületet kapsz.

 

 

Pasztellkréta – a könnyen keveredő por

A pasztellkréta másik fajtája a porpasztell, amivel sokkal, de sokkal könnyebb a bánás. Hatása sokkal könnyedebb, levegősebb, harmonikusabb. A vele való munka is egyszerűbb.

Anyaga kis rudakká préselt festékpor, minimális kötőanyaggal. Épp csak annyival, hogy szögletes, vagy henger formájúvá alakítsák. A színek szinte lebegve tapadnak meg a papíron. A tapadás mértéke nagyban függ a felhasznált papír felületétől is. Sima papírról egyszerűen lesiklik, ám rücskösebb, bársonyosabb papíron kiválóan tapad. Könnyedsége folytán ráadásul egyszerű letörölni is.

Egyik varázslata abban áll, hogy nem csupán a kréták húzogatása révén lehet előállítani a kívánt színes felületet, hanem többféle módon is.

  1. A kréta oldalával tudsz nagy, laza mozdulattal sávokat húzni a papíron, és ezt az ujjaddal, egy kis papírzsebkendővel, papírceruzával könnyen eldörzsölheted.
  2. Reszelhetsz belőle egy kis port, és ezt oszlathatod szét a fenti eszközökkel, de akár még egy ecsettel is szépen el tudod simogatni. Nagyon finom, éteri felületet ad így.

Még egy trükk!
A színkeverést nem kell feltétlenül külön elvégezned. Magán a rajzlapodon is megoldhatod.

  1. Pontos vonalakat a kréta élével vagy hegyes csücskével tudsz húzni.
A képek végzősünk, Mátyus Gabriella alkotásai

 

Pasztellkréta – milyen képeket alkothatsz vele?

Tulajdonképpen bármilyet. A pasztellkrétát felviheted

  • több rétegben
  • egymással összedolgozva gyönyörű színátmeneteket hozhatsz létre
  • a különféle rajzolási technikákkal (porítás, sávozás, vonalazás) változatossá, dinamikussá és plasztikussá teheted az alkotásodat

Az egyszerű rajzoktól a leglátványosabb tájképekig, állat- virág vagy portrérajzokig széles körben alkalmazhatod.

 

A képek végzősünk, Andrikovics Hajnalka alkotásai

 

Pasztellkréta – amire feltétlenül ügyelned kell

  • Kezdőként válaszd inkább a négyzetes formájú krétákat. Könnyebb megfogni, irányítani, sávozni vele.

  • Mindig kezdd a világosabb részekkel a képen! Onnan haladj a sötétebb tónusok irányába. Így szép, részletgazdag színvilággal tudod felépíteni a képedet.
  • Bár a porpasztell sok rétegben egymásra vihető, evvel érdemes óvatosan bánni. Ha túl sok réteg kerül egymásra, nem egymást erősítik majd, hanem földszínű masszává alakulnak.
  • A színek keveréséhez, rétegzéséhez érdemes megismerned, legalább alapfokon a színelméletet és a színkört.
    Ezekről itt olvashatsz többet.
A képek végzősünk, Tóth Sándorné alkotásai

 

 

Kedvet kaptál a pasztellezéshez?

De nem tudod, hogy kezdj neki?

Rendeld meg Online pasztellkrétás tanfolyamunkat,
ahol lépésről-lépésre végigvezetünk téged
az alapoktól a művészi alkotásig.