Barion Pixel

A haj rajzolás a portré készítés legnehezebb része.

Mostantól nincs több elrontott portré, nincs több elrontott haj!

Fedezd fel a hajrajzolás titkait, alkoss élethű hajkoronákat, amik megelevenítik portréidat!

Ezen az online tanfolyamon:

  • megismerkedhetsz a haj rajzolás alapjaival, különleges technikákkal, és
  • megtanulhatsz élethű grafitos és színes haj alkotásokat készíteni,
  • mindezt otthonod kényelméből,
  • saját tempódban.

Az Online Haj rajzolás workshop két részből áll. A két rész akár külön-külön is megvásárolható. Azonban a második rész elvégzéséhez szükséges az első rész – azaz a grafitos online, vagy grafitos élő haj rajzolás tanfolyam elvégzése-, annak érdekében, hogy a második részt – a színes haj rajzolást sikerrel tudd alkalmazni.

Lépésről-lépésre vezetünk végig a pasztell rajzolás folyamatán, az alapoktól kezdve a fejlettebb technikákig.

Megismerkedhetsz azokkal az eszközökkel, amelyek nélkülözhetetlenek a látványos pasztell rajzok elkészítéséhez.

Elsajátíthatsz számos technikát, amelyekkel különleges hatásokat érhetsz el rajzaiddal.

Közösen elkészítünk három különböző művet, így a tanfolyam végére már magabiztosan alkalmazhatod az újonnan tanult technikákat.

A videók és a lépésről-lépésre haladás mellett, számos gyakorlati feladat segít begyakorolni és elmélyíteni az ismereteidet.

Megosztunk veled egy exkluzív mérési technikát, amely forradalmasítani fogja a rajzolási stílusodat és gyorsabbá, precízebbé teszi a munkádat.

Legyen szó hobbiról, szenvedélyről, vagy csak a kreativitásod újraélesztéséről, ez a tanfolyam tökéletes választás. Nem csak új készségeket sajátíthatsz el, hanem egy új látásmódot is kaphatsz, ami megmutatja, hogyan hozhatsz létre varázslatos alkotásokat a pasztellekkel.

Csatlakozz hozzánk most, és lépj be ebbe az inspiráló művészeti kalandba!

Meglátod, hogy a pasztell ceruzával való rajzolás nem csak művészet, hanem meditáció és önkifejezés is lehet. Fedezd fel a lehetőségeket, és hozd ki a legtöbbet a kreativitásodból velünk!

Több van benned

pasztell

Pasztell – rajzolás és festészet határán

A pasztell egy különleges eszköz. Attól függően, hogy milyen technikával használjuk, dől el, hogy rajzeszköz vagy már inkább speciális színképző eszköz, amivel festői hatást érhetünk el.

Honnan indult a pasztell, hódító útjára?

Először a 18. század elején használtak, francia művészek – ekkor még alaposan kidolgozták vele a rajzot, a krétához hasonlóan használták. Később szénrajz technikával alkalmazták.

Edgar Degas – Balett táncos, pasztell

By Edgar Degas – Scanned from the Degas Taschen art monography. ISBN 9536784606, Közkincs

pasztell

A 19. század második felében már kihasználták a benne rejlő festői lehetőségeket, egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a színek megjelenítésére és a festéshez hasonlatos megjelenítésre.

Mi valójában a pasztell?

Anyagát tekintve pigmentporból és kötőanyagból áll. Ezt rudakká préselték, ez a pasztellrúd, vagy ceruzába töltötték, ez lett a pasztell ceruza.

Pasztellrúd

A pasztellrúdnak létezik puha és kemény változata.

pasztell

A hengeres, puha pasztellrudakban kevés a kötőanyag. Ez szinte kizárólag festékporból áll. Rendkívül könnyen morzsolódik, omlik >> így alkalmas pasztellfestésre.

A négyszögletes, keményebb pasztell rudak, több kötőanyagot tartalmaznak. Ezekkel egyértelmű, határozottabb vonalak készítésére alkalmas.

Pasztell ceruza

A pasztell ceruza tulajdonképpen egy fa hüvelybe töltött, préselt, pasztellrúd. Rajzeszközként jól használható. Hasonlóan használhatjuk, mint a ceruzát, azonban puhább, mint a ceruza, valamint a kemény pasztellnál is puhább.

Nagyon vékony, finom vonalak húzására nem alkalmas. A kemény, négyszögletes pasztellrúddal, például sokkal vékonyabb vonalakat tudunk húzni. Ennek ellenére nagyon jó vele dolgozni. A felvitt és ecsettel elmosott pasztellel halványabb, lágyabb hatású vonalakat készíthetünk.

 

A pasztell formái

Kötőanyagtól függően 2 féle pasztellról beszélhetünk: olaj- és viasz pasztell.

Előbbinél a festékport olaj tartja össze. Utóbbit, pedig akkor nevezzük viaszosnak, ha az olajon kívül viaszt is tartalmaz a kötőanyag.

Az olaj pasztell képeket nem kell fixálni. Az olajpasztellt terpentinbe mártott ecsettel elmosva olajfestményhez hasonló képet kapunk.

Olajpasztellel tökéletes alap készíthető például az sgraffito díszítő eljáráshoz. Lényege, hogy az egymásra felvitt különböző színű rétegek közül a legfelsőbe mintákat karcolva, vagy nagyobb felületet visszakaparva előtűnik az alatta rejlő réteg.

Mire dolgozz vele?

Bármelyik formáját is választod a pasztellnak fontos, hogy milyen alapra dolgozol vele. Képed minősége, milyensége nagyban függ majd a használt papírtól!

  • Több rétegben dolgozod egymásra a színeket vagy festékként is használod?

Ebben az esetben érdemesebb durvább, textúrásabb papírt választani. A sima alapon ugyanis nem tapadnak meg a festékszemcsék.

  • Inkább vonalrajzot készítenél, nem építesz egymásra pasztell rétegeket?

Ilyenkor érdemesebb sima vagy simább papírt használni. A vonalaid így élesebbek, törésmentesek lesznek.

  • Speciális papír: PASZTELL PAPÍR

Felülete bársonyos. A színek ezen a papíron mélyebbek, élénkebbek lesznek, a vonalak széle pedig lágyabb, omlóbb, elmosódottabb.

  • Kihasználnád a papír színe adta különleges hatásokat?

Ha színes papírra dolgozol, akkor még különlegesebb hatásokat tudsz elérni, mintha simán fehér papírra dolgoznál.

Például fekete lapra fehér pasztellel alkotva igazán izgalmas felületek hozhatóak létre. Ezért is alkottuk meg a Pasztell ceruza – Feketén fehérrel! c. tanfolyamot!

Ráadásul, ha megtanulod, hogy hogyan hozz létre szép képeket egyetlen színnel, akkor a különféle színeket alkalmazva a későbbiekben még nagyobb eredményeket érhetsz el.

Tanuld meg te is a technikát! Kattints ide!

pasztell

A pasztell 3+1 használati módja

A pasztell egy igazán sokoldalú, szuper eszköz. Íme a 3+1 használati módja:

  1. Kemény, hegyes pasztellrúd verziójával éles, ropogós vonalakat húzhatunk.
  2. Tompa végével vagy puhább változatával lágy széleket képezhetünk. Lehetőségünk van egészen elmosódott széleket létrehozni.
  3. A pasztell kicsire tört darabkáit is felhasználhatjuk, ezekkel egészen lágy, hamvas sávokat, felületeket készíthetünk.
  4. A pasztell ceruzát használhatjuk, akár a szimpla ceruzát, de természetesen ennél több van benne, főleg ha az alább olvasható módon vizes ecsettel elmossuk a megrajzolt vonalakat.

Pasztellal a festés határán

A pasztell használatának egy különleges módja, ha a felvitt pasztellt, tiszta ecsettel helyenként bevizezed és szétmosod. Így halványabb, lágyabb vonalakat kapsz. Ezt mindenképp próbáld ki!

Olaj pasztell esetében pedig terpentinbe kell mártani az ecsetet, így lehet elmosni a felvitt pasztell réteget.

Tehát ez egy rendkívül változatos képalkotó eszköz! Igazán különleges hatásokat érhetünk el vele, bátran szabadjára engedhetjük fantáziánkat!

Források: Pázmány Ágnes, Permay Éva: Látás és ábrázolás; Hazel Harrison: Művészakadémia

Kedvet kaptál hogy Te is kipróbáld?

pasztell

A Művészházban ezt is megteheted!

Várunk egy Inverz világba, ahol az alkotást kiragadhatod az árnyékok világából, csupán FEHÉR PASZTELL ceruza segítségével!

 

 

Próbáld ki ezt a SPECIÁLIS technikát és ismerkedj meg a pasztell használat alapjaival!

pasztell ceruza