Barion Pixel

Több van benned

Csoda: Előképzettség nélkül otthon is alkotok

Természetesen a legmeggyőzőbb érv valami mellett, ha olyan ember véleményét olvassuk valamiről, amit ő is kipróbált, átélt. Olvassátok nagy szeretettel, visszatérő végzősünk Márföldi Erika tapasztalatait, élményeit, sikereit és azt a csodás változást, amin a Jobb agyféltekés rajzolás indította el.

Köszönjük Erikának, hogy megosztotta velünk ezt a csodát, az utat, amin elindíthattunk Téged!

 

“Egy évvel ezelőtt 2017. januárjában voltam az első jobb agyféltekés tanfolyamon. Előtte decemberben elmentem egy 3 órás ismerkedésre. Annyi helyről kezdtem hallani erről, hogy igazán kíváncsivá váltam.

No ennek a 3 órának a felében rajzoltunk, a többi beszéd volt. De valami olyan érzést adott, hogy tovább kell keresnem.

Sokféle tanfolyam hirdetést láttam. A legfontosabb az volt számomra, hogy bármit is írtak, mit mutatnak a képek. Milyen képekről és milyen eredménnyel rajzoltak a résztvevők. Az árakban nincs óriási különbség.

A Művészházban megfogott az otthonos hangulat

Amikor a Művészházba beléptem, megfogott az otthonos hangulat, a művésziség és az elkészült képek kavalkádja. Kata lelkesedése, aki a Művészház megalapítója és egyben egyik tanára is, magával sodort.

Olyan biztatást kap az ember, ami erősíti magában, de mégsem teszi egoistává. Minden elkészült kép csak egy megálló, egy állapot, minden rajz csak vonalak sorozata. S amikor készen vagy, látod, mit kellene még rajta dolgozni.

Nézz és ne az emlékeid, hanem a megfigyeléseid vezessenek – ez a saját mottóm. S közben légy kreatív, mert az, hogy amit látsz, hogyan hozd létre magadból, nincs a másolandó papíron.

Technikákat, trükköket, biztatást kaptam

Technikákat, trükköket, figyelemgyakorlatokat, biztatást kaptam, mely önbizalmat adott az alkotásra. Szinte minden tanfolyamot végig jártam, mert amikor egy újabb részbe kóstol az ember, ráébred, hogy még valamit mindig nem tud.

Megkóstolod a hajrajzolást, mert az alaptanfolyamon ráérzel valamire, de tökéletesebbet szeretnél. No, ugyanez van, ha választásod egy szőrös arc vagy állat. S akkor mindezt színesben is lehet… Vajon festeni is tudnék?

A kíváncsiság, a vágy, a sikerélmény és a jobban szeretném csinálni mellé, megérkezik az alkotás nyugalma, a kitartás, a türelem, az elmélyülés és a szép teremtésének megvalósítható álma.

Itt találkozik a jobb és bal agyféltekés működés és a kreatív ember

Itt találkozik a jobb és bal agyféltekés működés és mögötte az alkotó, kreatív ember. S ha megkérdezi valaki, még mindig nem tudom, mitől jobb agyféltekés. A kreatív erő felülemelkedik a gondolkodás kötöttségén, de valójában minden pillanatban társak egy örök táncban. Talán ami fontos, hogy ez a módszer a jobb agyféltekét is éppúgy megdolgoztatja és életre kelti, mint a baloldalt.

Hasonlót tapasztaltam: amikor az általános iskolában látott bennem valamit az osztályfőnököm. Hitt bennem. Pedig nem volt könnyű gyermekkorom. S minden iskolában kaptam egy angyalt, aki nem akart átalakítani, de segített, hogy azzá váljak, aki ma vagyok.

Sokszor látok másokat, akik szeretnék maguknak bizonyítani, hogy nem botkezűek. Azért megy a Művészházba, mert valamikor azt mondták neki, hogy tehetségtelen. Mint annyi ember gyerekként magába zárkózik, mert egy valaki azt mondta, hogy te nem vagy jó semmire, nem tudsz énekelni, rajzolni, táncolni stb. Ma ezért keresik a kitörési pontot a felnőttek a tehetségkutatókon. Mert volt egyszer egy álmuk.

A munkámban is hasznosítani fogom

Amikor a jobb agyféltekés 3 napos tanfolyamot elvégeztem, ráébredtem, ezt a munkámban is hasznosítani fogom. Nemcsak a rajzolással, hanem a figyelemmel.

Másként látom a színeket, a formákat, el tudom a jelentőset a jelentéktelentől különíteni, próbálom érezni a formákat és a tereket. Másként nézek a kollégáimra és a családomra. Inspirálttá válik az ember a saját és mások élete iránt.

Körülbelül 2 éve a keresztfiamék új otthonába mentünk látogatóba, s ott megláttam az ágya mellett azt a képet, amit én készítettem neki egy farostra. Igazi kislányos rajz, de neki felnőttként is fontos. Mert tőlem kapta. Elmondhatatlan érzés volt.

Mindegy, mit tanítanak az iskolában, a tanfolyamon, ha ráébredsz, hogy a tudással több leszel, és még többet adhatsz másoknak. Egy vagy sok jobb agyféltekés tanfolyam persze nem fog eljuttatni oda, hogy bármit lerajzolj. Mert azt csak magadtól várhatod. A helyes látásmódban segítenek, melyből szépen saját stílusod is kialakul.

Nagyon sokat dolgozom a hivatásomért. Mert tudom, hogy ezért születtem erre a földre. Nem az elismerésért, hanem a szolgálatért.

Azt a szolgálatot vették a vállukra, hogy hitet, önbizalmat és tudást ajándékoznak

Ez vezeti a Művészház stábját is. Ettől hitelesek nekem. Mind hihetetlen jó emberek, akik velünk együtt fejlődnek, bár ők főleg a tanításban. Azt a szolgálatot vették a vállukra, hogy minden betérőnek útravalóként egy adag hitet, önbizalmat és tudást ajándékoznak.

Varázsecsettel, varázsceruzával, amelyekkel bárkit megtanítanak bánni. Külön köszönet Kata mellett Tominak és Jánosnak, Vicának, akik sok alkalommal bábáskodtak felettem. S ehhez a csapathoz tartozik Gabó és Andi is, aki a kisfiam lelkesedését és alkotási vágyát adta vissza az elmúlt napokban.

S akinek a hosszú gondolatsorom után még van ideje, nézzen bele a kicsivel több, mint egy év alatt született Művészházban készült képeimbe. S ítélet helyett nyitott tekintetet kérek hozzá, hiszen egy rajzolásban, festésben nagyon kezdő ember szárnypróbálgatásait látni. Sőt, közülük sok kép még további megdolgozásra vár.

De számomra csoda, hogy előképzettség nélkül, már otthon is alkotok. Ezeken kívül még sok képecske született, mert a Művészház a hívószó, az inspiráció tere, de az otthon nyugalma teret ad a gyakorlásra. Fogadja az érdeklődő kedvcsinálóként a videómat.”