Barion Pixel

Több van benned

haj rajzolás

Hogyan rajzoljunk hajat?

Igen kényes a haj rajzolás témaköre, hiszen az egyik legnehezebb része a portrénak. Számos olyan dologra oda kell figyelni, amire nem is gondolnánk. Olyan trükkjei vannak az élethű haj rajzolásnak, amire az ember magától csak hosszú-hosszú idő alatt jön rá. Vagy nem jön rá.

Ebben szeretnénk segítséget nyújtani Neked, de a részletek majd a végén.

 

LAST MINUTE AKCIÓ – SZÍNES HAJ RAJZOLÁS TANFOLYAM

KATT IDE! >>>

 

Amire szükséged lesz a haj rajzoláshoz:

Miért nehéz a haj rajzolás?

Elsősorban azért, mert szálas és sok van belőle. Másodsorban azért, mert igen különböző típusok léteznek akár színről, akár külalakról van szó. A hajszíneket mindenki ismeri, a külalak fajtáit pedig legjobban a Hair (haj) című musical egyik dalában foglalták össze: „vékony vagy vastag szálú, göndör, kócos, korpás, zsíros, gyapjas, gyöngyös, copfos, tornyos, szalaggal befűzött, stb.”. Ezen kívül is még sokféle hajtípus létezik és a különféle fajtákat más és más módon kell papírra vinni. Ezért különösen nehéz a haj rajzolás.

Most pedig nézzük meg az alábbi videón, hogy hogyan állj neki a haj rajzolásának. 🙂

TIPP 1: A haj fényes. Ha fényes, akkor viszont a fényeket is élethűen kell visszaadni a papíron. Annyit tudni kell ezzel kapcsolatban -és ezt sokan elhibázzák-, hogy a csillanások a hajon mindig merőlegesen futnak a hajtincsre. Ha ezt észben tartod és alkalmazod, máris sokat tettél az élethűbb haj rajzolásért.

LAST MINUTE AKCIÓ – SZÍNES HAJ RAJZOLÁS TANFOLYAM

KATT IDE!>>>

Miért ennyire fontos a haj rajzolás?

Azért, mert ha rajzolunk (persze sok másban is) a tökéletességre törekszünk. Élethű haj nélkül nem leszünk megelégedve a képünkkel. Általában a szemre helyezzük a hangsúlyt rajzolás közben. Persze azért a szájat, orrot és a bőrt is rendesen kidolgozzuk. Majd jön a haj, amit „megcsinálgatunk”, feltesszük a hátteret és készen is vagyunk.

De valami nem lett jó.

Ha jól belegondolunk, egy átlagos női portrét 45%-ban az arc tesz ki, 45%-ban a haj és körülbelül 10%-ban a háttér. Ez persze képfüggő, mégis általában az arc és a haj aránya egyenlő vagy csak kis mértékben tér el egymástól. Ebből kifolyólag, ha a hajnak nem szentelünk elég időt és csak „megcsinálgatjuk”, akkor a portrénk közel felével tesszük ezt, így érthető módon nem is lesz tökéletes a végeredmény.

TIPP 2: A hajtövet mindig utoljára dolgozd ki. Ha ezzel kezded, úgy bukósisakosnak fog látszani a portréalany. Mindig pontosan, rétegről-rétegre dolgozd ki a hajtövet. Ami szintén fontos, hogy élethű hajat csak hegyes ceruzával tudsz készíteni.

 

TIPP 3: Egy mozdulatot nagyon be kell gyakorolnod, ha valósághű hajat szeretnél rajzolni.

Amikor húzol egy rövid vonalat a ceruzával, próbálj meg nem a papírról indulni vele -különben az indulásnál ott marad egy pontocska a papíron-, hanem lendületből, a levegőből érkezz a papírra, majd a végén emeld fel a ceruzát a rajzlapról.

Persze itt is iránytanod kell a ceruzádat, viszont így könnyedén húzhatsz apró vonalakból hosszú hajszálat anélkül, hogy megtörnéd azt.

Van valami haj rajzolási trükk még, amivel mindent meg tudok csinálni?

Mivel minden haj más, ezért nincs egyetemleges megoldás a haj kidolgozására. Mindig más trükkökhöz, eszközökhöz és megoldásokhoz kell folyamodnunk azért, hogy a haj a lehető legjobban nézzen ki. Ezért adunk néhány egyszerű tippet.

+4 Tipp a haj rajzoláshoz:

  • Soha ne kezd a haj rajzolást a hajtőnél, mert egy úszósapkás modell fog visszanézni rád a képről.

  • Használj ceruzákat 4H-tól akár 9B-ig és persze radírt is a hajszálak kialakításához.

  • Rajzold meg a hajtincsek körvonalait is, hogy később könnyebb dolgod legyen a színezésnél.

  • Ne szálanként rajzold a hajat, mert úgy furcsa hatást fog kelteni, hanem tincsenként.

Szeretnél többet tudni a haj rajzolásról? Akkor csak Rád vár a Hajrajzolás Tanfolyam, ahol egy egész napot szentelünk csak a haj rajzolásnak!

Lássuk, mit tanulhatsz a Hajrajzolás Tanfolyamon:

  • Fény derül az igazán élethű haj megvalósításának titkaira
  • Elsajátítjuk a különféle színű és formájú hajkoronák rajzolási trükkjeit
  • Kipróbálunk különböző módszereket
  • Elsajátítjuk a tökéletes hajtő megalkotásának technikáját

Mindezt egyetlen nap alatt!

 

Szeretnél TE is élettel teli hajkoronákat alkotni?

Tanuld meg az Élethű Haj Rajzolás Online Videótanfolyamon!

 

ingyenes rajztanfolyam