Barion Pixel

Több van benned

hogyankellrajzolni2_0

Hogyan kell rajzolni? – újabb trükkök, még több tipp

Hogyan kell rajzolni? – jöjjön hát cikkünk 2. része, hogy te is megtudd a rajzolás titkait!

Az első részben elkezdtük átnézni azt a sorrendet, hogyan kell rajzolni. Mire érdemes figyelned ahhoz, hogy a rajzod többé ne ügyetlen irka-firka legyen, hanem szemet és szívet gyönyörködtető alkotás.

hogyan kell rajzolni

  • Első lépésként megbeszéltük, hogy milyen rajzeszközök szükségesek egy valódi rajz elkészítéséhez.
  • Az is nyilvánvaló vált, hogy ha nyugodt, rendezett környezetben rajzolsz, sokkal élvezetesebb a rajzolás.
  • Valamint arra is fény derült, hogy szükséged lesz még elegendő rendelkezésre álló időre, amikor csak a rajzodra tudsz figyelni, semmi másra.
  • Második lépésként pedig azt tanácsoltuk, hogy rajzold meg a körvonalakat. Átnéztük azt is, ezeket hogyan kell rajzolni.

Tudod már, hogy hogyan kell körvonalat rajzolni. De vajon miért van olyan nagy szükség a körvonalakra?

Mire jó a körvonal?

Egy jó körvonal éppen olyan, mint egy „beszédes csontváz”. Ha pontosan meg van rajzolva, sokatmondóan máris tükrözi mindazt, ami hamarosan „felöltöztetve” visszanéz majd a papírról.

hogyan kell rajzolniA jó körvonalban már látszik a kész rajz csontváza

Sokan itt már szinte abba is hagyják a rajzolást. Néhány árnyékos helyet besatíroznak, néhány fénylőt világosan hagynak. Úgy gondolják, ezzel készen is vannak. Pedig a valódi alkotás MÉG CSAK MOST KEZDŐDIK!

Ha tudod, hogyan kell rajzolni, akkor nem kétséges számodra sem, hogy ezt a körvonalat bizony be kell még burkolnunk valamivel.

De vajon hogy tudnánk felöltöztetni a csontvázat?
Hogyan fog a lehető legplasztikusabban kinézni a rajzod?
Vagyis: hogyan kell rajzolni árnyékokat és fényeket?

Hogyan kell rajzolni?
3. lépés: Az árnyékolás: a középponttól a szélek felé, lépésről-lépésre

Az árnyékolás lesz az a művelet, amitől feléled a rajzod. Amitől a sík papíron domborúnak tűnik majd minden. Amitől szinte tapinthatóvá, kézzelfoghatóvá válik.

Mit érdemes tudni az árnyékolásról?

  • Árnyékolásnak nem csupán az árnyékba merült részeket nevezzük, hanem azt a folyamatot, amikor a teljes körvonalunkat megtöltjük színekkel. A grafit esetében a fehértől a szürkén át a fekete különféle tónusaival, árnyalataival.
  • A fényesebb, világosabb részek látszólag mindig kiemelkednek – a sötétebb, árnyékosabb részek pedig besüllyednek a papírba.
  • Hogy mindig a megfelelő tónus kerüljön a rajzunkra, különböző sötétségű ceruzákat érdemes használnunk.
  • Ha szép, élethű tónusokat akarsz létrehozni, érdemes több rétegben felvinni ezeket a kívánt helyekre. Nem kell azonnal, egyetlen húzással előállítani a látványt. Több, rétegezett felvitel eredményesebb és szebb végeredményhez vezet.
  • Tónuson, a rajzolás esetében az árnyalatokat értjük. Érdekességként megnézheted még, hogy a tónus szót mi mindenre használják más egyéb, rajzoláson kívüli területeken.

Hogyan kell árnyékolni?

Az árnyékolás legismertebb módja a satírozás. Ilyenkor a ceruzánkat elfektetjük és sűrű, súroló mozdulatokkal befedjük grafittal a papír fehér részét.

hogyan kell rajzolniSatírozás, ahogy mindenki ismeri

Árnyékolni azonban nem csak satírozással lehet.

A grafit egy olyan csodálatos valami, amit különféle eszközökkel is fel lehet vinni a papírra. Nemcsak a ceruza hegyével, hanem olyan eszközökkel is például, mint amiket mindennap használsz – csak épp nem rajzolásra. Ilyen a papírzsebkendő vagy akár az ujjad. Bizony!

Azt, hogy ezzel a két eszközzel hogyan lehet szép, egyenletes, halványabb vagy sötétebb tónusokat a papírodra kanyarítani, azt elég nehéz írásban elmagyarázni. Még egy fotóról sem derül ki igazán. Sőt, mondok még valamit, még a timelapse videókról sem. Ezt élőben kell látni!

Ezekért a különleges trükkökért érdemes egy tanfolyamra ellátogatnod. Itt nem csak azt tanulhatod meg, hogyan kell rajzolni. Azokat a technikai fogásokat is megismerheted, amik hatalmas részben megkönnyítik és leegyszerűsítik számodra a rajzolást.

Milyen sorrendben érdemes árnyékolni?

Az árnyékolásnak nincs kőbe vésett sorrendje. Rajz fajtája és egyéni ízlés dolga, hogy hol kezdesz neki. Van azonban néhány ésszerű tény, amit érdemes figyelembe venni.

  • Továbbra is érvényben van a körvonalazásnál leírt fő szempont: azt rajzold le, amit ténylegesen látsz a fotódon, amiről rajzolsz. Ez lesz az egyik kulcsa annak, hogy szép, élethű rajzokat hogyan kell rajzolni.
  • Ha pontosan azt rajzolod le, amit látsz, a papírodra sem kerülhet semmi más, csak amit a fotóról le akarsz rajzolni. Ez egyszerű matek.

hogyan kell rajzolniAz árnyékolást kezdd mindig a kép központi helyén

  • Érdemes a központi helyen lévő résszel kezdeni. Általában itt van a képen a legfontosabb megjelenített dolog. Amikor ez „életre kel” az árnyékolás során, boldogító sikerélményt élsz át máris. Ez pedig hatalmas ösztönzést ad a további munkához.
  • Haladj fentről lefelé és bentről a szélek felé.
  • Haladj lépésről-lépésre, kisebb szakaszokban.
  • Ha túlságosan zavaró a környezet sokfélesége és úgy érzed, hogy nem tudsz figyelni eléggé a kiválasztott területre, van valami, amivel kicselezheted ezt.

ELÁRULOK EGY TRÜKKÖT:
Papírlapokkal egyszerűen takard körbe a fotódon a kiválasztott részt, hogy csak azt lásd, amit éppen rajzolsz. Ha szükséges, ugyanezt tedd meg a rajzodon is. Így már görcsölés nélkül tudsz fókuszálni az éppen rajzolandó területre.

hogyan kell rajzolniKitakarás papírokkal

  • Árnyékolás közben, az egyes szakaszoknál, érdemes a világosabb felületekkel kezdeni és folyamatosan haladni a sötétebbek feléÍgy elkerülöd azt a veszélyt is, hogy a sötétebb grafittal összemaszatold a rajzodat.
  • Ha nincs díszített, ábrázolt háttér, csak valami egyszerű tónus, azt hagyd legutoljára.

Az árnyékolás fontosságáról, a fények és árnyékok kontrasztjáról, a világosság és sötétség megjelenítéséről egy rajzon egy korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben >>

 

Lassan elkészül a rajzod. Lassan tényleg tudod már, hogyan kell rajzolni. Azonban ígértem még egy plusz lépést. Íme!

Hogyan kell rajzolni?
3+1. lépés: Tarts szünetet!

Szüneteket, általában, minden cselekvésünk közepette érdemes beiktatni. Az aktivitás és pihenés belső ritmusával egészségesen tudjuk tagolni a tevékenységeinket.

Ám mikor az ember egy igazán alkotó folyamatban van benne, mint pl. a rajzolás, gyakran megesik, hogy úgy érzi, megszűnik körülötte a tér és az időFigyelme annyira koncentrálódik a tevékenység körül, hogy képes teljesen megfeledkezni magáról és a környezetéről is.
Te is tapasztaltad már, hogy ez mennyire nagyszerű és felemelő dolog!?
Eszem ágában sincs rábeszélni téged arra, hogy ilyenkor hagyd abba a munkát! Lehetnek azonban olyan alkalmak, mikor úgy érzed, elakadtál. Nem boldogulsz az adott szakasszal, valahogy nem találod a fogást rajta. Nem tetszik valami rajta, még nem olyan, amilyennek szeretnéd.
Pedig általánosságban már azt is tudod, hogy hogyan kell rajzolni. És most mégsem akar menni…

ELÁRULOK EGY TRÜKKÖT!
Ilyenkor nem szabad erőltetni tovább! Ilyenkor itt az ideje egy kis pihenésnek.

Tudom, hogy minél hamarabb szeretnéd már látni a végeredményt, ez természetes. Tudom, hogy ilyenkor is hajtanád magad tovább, csak hogy kész légy már. De hidd el, nem érdemes!

TARTS SZÜNETET!
Tedd le a ceruzádat! Igyál egy teát! Nézz ki az ablakon! Nézz messzire a szemeddel, hogy a szemizmaid ellazuljanak. Tornázz egy kicsit! Hadd induljon meg minden porcikádban a vérkeringés!
Masszírozd meg a karod, kezed, vállad, nyakad! Az arcod, a szemed környékét is. Mozgasd át az ujjaidat! Menj és akár sétálj egy jó nagyot! Szívj friss levegőt!

hogyan kell rajzolniIdőről-időre tarts szünetet rajzolás közben

Van, amikor elég pár hosszabb percnyi pihenő. Van, amikor akár néhány napra is szükséged lesz. Add meg magadnak ezt az időt!

Egyben biztos lehetsz. Mikor a szünet után visszatérsz a rajzodhoz és ránézel, azonnal felismered a hibát. Sőt! Rátalálsz a megoldásra is, ezt tapasztalatból állíthatom neked.

Úgy érzed, ezután a 3+1 lépés után jobban megértetted, hogyan kell rajzolni?
Tudod már, mik azok a keretek, eszközök és általános sorrend, ami során szebbnél szebb alkotásokat hozhatsz létre?
Kíváncsi vagy még több, rajzolást könnyítő trükkre?

Minden technikai fogást és a rajzolás összes csínját-bínját természetesen nem lehet elmondani szóban. Sok olyan van közöttük, amit csak élőben tudunk megtanítani neked. Azonban abban biztos lehetsz, hogy ezeket meg is tanítjuk!
Mindössze három nap alatt, megmutatunk mindent arról, hogy hogyan kell rajzolni.

A Művészház Jobb agyféltekés rajztanfolyamán a rajzaid a valóságban is olyanok lesznek, amilyennek eddig csak álmodtad őket.
Mi mindannyiszor átéljük ezt a fantasztikus élményt, amikor végzőseink kicsit elhűlve, de rettentő büszkén merednek a rajzaikra, hogy ezt a csodát, VALÓBAN saját maguk hozták létre.

Szeretnél te is egy ilyen csodás élmény részese lenni?
Szeretnéd te is meglátni, hogy sokkal többre vagy képes, mint azt valaha gondoltad?
Ha igen, szeretettel várunk a Jobb agyféltekés rajztanfolyamon, ahol gyakorlott rajzoktatók segítségével, még részletesebben megtudhatod, hogyan kell rajzolni.

Ne feledd, a jól sikerült rajzokhoz nem kell más, csak te és az álmaid!
No meg az, hogy megtanuld, hogyan kell rajzolni!

 

INGYENES ONLINE RAJZTANFOLYAM
Az alapoktól a portré rajzolásig
Kényelmesen az otthonodból

Azonnal alkalmazható, gyakorlati technikák
Több ezer résztvevő

Írd be a neved, e-mail címed és legyél Te is birtokosa a Tudásnak!

 

Írd be a neved, e-mail címed és legyél Te is birtokosa a Tudásnak!

Iratkozz fel MOST INGYENES Online RAJZTIPPjeinkre!

Írd be a neved, e-mail címed és hamarosan érkeznek is az első tippek!