Hírek a Művészház világából

13 2020. okt.

Halloween rajz – egy kísértetiesen vidám hagyomány

, , , , , , ,

Halloween rajz nem lehet akármi, hiszen ennek az ünnepnek több száz éve kialakult hagyománya van. Jellegzetes figurák kötődnek hozzá, melyek ilyenkor „életre kelnek”.
Az október végi eseményre mókás rajzokat készíthetsz, evvel is emelve az ünnepet, s nem utolsósorban megélheted kreativitásodat, az önmagaddal való törődést – az alkotás révén.

A rajzokat nem csak papírra rajzolhatod, hanem egy kis ügyeskedéssel, akár töklámpást is faraghatsz belőle.

Halloween rajz – mi is ez az ünnep valójában?

Eredete egészen az ősi kelta hagyományokig nyúlik vissza, ahol Samhain-nak nevezték ezt az ünnepet. Az évkörön épp átellenben van az újjászületést, a természet újjáteremtődését jelentő Beltaine-nel.

A természettel még oly közeli viszonyban élő elődeink számára minden évszaknak, évszakváltásnak megvolt a maga rituáléja, s a köré épülő ünnepi hagyomány.

A késő ősz témája természetesen az elmúlás volt. A természet novemberre elhullatja díszruháját, csendesen aludni tér. Olyan, mintha egy kicsit meghalna, hogy aztán tavasszal új életre keljen. A korabeli ember úgy gondolta, hogy az emberi élet végén a halottak is épp így alusznak el. Ezért a késő ősz megemlékezése a Halottak Napja.

Ezt jól ismerjük Magyarországon is. Ennek előestéjén ünnepeljük a Minden Szentek Estéjét.

És a halloween elnevezés is épp ezt jelenti. Az írek annak idején All Hallows Even (even = evening, Minden Szentek Estéje) néven illették, a skótok ezt egyszerűsítették Halloweenre.

Halloween rajz – mitől vált mégis vidám ünneppé?

A legnagyobb ünnepet kétségkívül Észak-Amerikában építik ma eköré a hagyomány köré. Ide 1840 táján került, mikor elszegényedett ír földművesek vándoroltak ki, a jobb élet reményében. Magukkal vitték ősi, kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is.

Maga az ünnep, az idők során több nép hagyományával is keveredett, hasonló felütésű római kori ünnep vegyült a kelta kultusszal. Így vált ez az esemény vidám gasztronómiai élvezetekkel, bolondozással, töklámpás faragással, beöltözéssel, gyerekeknek pedig jelmezes kéregetéssel feldúsított vidám partivá – mai állapotában.

A jelmezek épp azt a célt szolgálják, hogy beöltözve, nagy lármával, elijesszék az ártónak hitt szellemeket.

Halloween rajz – a jellegzetes figurák

Hasonlót a hasonlóval. Ez a jelszó itt is érvényes, ha ijesztgetésről vagy elijesztésről van szó. Azok a szereplők jöhetnek elsősorban számításban, akiket a babona félelemkeltő szereppel ruházott fel.

A jellegzetes figurákból akár egy egész történet is összeállhat, amit rajzzá lehet fogalmazni. A rajzok aztán igazán jó kellékei lesznek a Halloween partinak.

A hagyományos figurák lerajzolása azért nagyon egyszerű, mert

  • csupán sziluetteket kell rajzolnod
  • könnyű javítani, ha elsőre nem úgy sikerül, ahogy szeretnéd
  • ha rögtön narancssárga kartonra rajzolod ezeket a figurákat, fekete filctollal, akkor teljesen halloween-i hangulata lesz

Elmaradhatatlan szereplő a vasorrú bába. Hűséges kelléke, mindenkori közlekedési eszköze, a seprű, és persze bűvös sipkája is.

Egy igazi boszi pedig mit sem ér fekete macska nélkül. Aki akkor is „veszedelmes” lehet, ha átszalad előttünk az úton. (Megjegyzem, nekem több fekete macskám is volt, és mindegyik hihetetlenül kedves és segítőkész lénynek mutatkozott.)

Ha már ijesztgetni kell, nem maradhat ki egy nagyon cuki állatka sem, a denevér, akinek sajnos szintén nincs túl jó híre. Így elég félelmetesnek mutatkozhat, úgyhogy neki is jár egy rajz a repertoárban.

 

Lassan kezd valóban összeállni a történet a szereplőkből. Már csak egy ideális helyszín kell hozzá. Az elhagyott, ódon, düledező, elvarázsolt kastély. Ez akár a csúf boszorka lakhelye, vagy a denevérek tanyája is lehet.

Ha már ódon kastély, biztosan egy csomó pókháló is van benne. S ha már pókháló, akkor a vén hálószövők is valahol arra járnak. Nem maradhatnak ki ők sem a rajzok közül.

Ha még ezeknél is egyszerűbben szeretnél rajzolni, akkor a te választásod a vigyorgó tökfej lesz. Számtalan változatban elkészítheted ezt is.

kép forrása: Pinterest

 

 

Halloween rajz – hogy kerül a tök az ajtó mellé?

De vajon hogy kerül a tök és a tökfaragás e hagyomány középpontjába?

Még jóval azelőtt, hogy a halloween jelképévé vált volna, a faragott sütőtök először az őszi aratási idényhez kapcsolódott.

Az Amerikába települt ír földművesek az ősszel aratott tökből igazi ínyencségek készítettek. Levágták a tetejét, eltávolították belőle a magokat, tejet, fűszereket és mézet öntöttek bele, amit forró hamun sütöttek meg. Ma ezt tartják a hálaadás napján készített tradicionális tökpite eredetének is.

A kifaragott, belsejében mécsessel világító tök csak később lett az őszutó tradicionális szimbóluma.

Ma már sok helyütt faragnak tököt, az ősi hagyományok ismerete nélkül is. Október táján a bejárat mellé állítva nemcsak a gonoszak elriasztására szolgál. Hangulatos kísérője a hó végi partiknak, sőt nem egyszer tökfaragó versenyek résztvevőjévé is válik.

Keresed még mindig a stílusod?
Szeretnél valami különleges technikával rajzolni?

Ismerd meg legújabb online tanfolyamunkból
az 5 + 1 stílus és karakter változatait!

Rendeld meg most!

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

AJÁNDÉK!

Ingyenes Online Rajztanfolyam az alapoktól a portré rajzolásig

Üzenj nekünk!

Ha szeretnél velünk kapcsolatba lépni, kérjük töltsd ki a lent található űrlapot és amint tudunk, válaszolni fogunk!
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
close-link