Barion Pixel

Több van benned

anime

Anime – különleges animációs világ

Az anime manapság nagyon népszerű, nem csak Japánban, hanem az egész világon. Lehet te is az anime rajongók táborárba tartozol…, de vajon tudod-e pontosan mit is takar ez a szó, milyen ez a különleges műfaj!?

Az anime szó tulajdonképpen, az angol animation (animáció) szó japánosított változata.

Mi is az anime?

Az anime japánban egyenértékű a rajzfilmmel. Azonban míg nálunk a rajzfilmek az esetek többségében gyerekeknek szólnak, addig Japánban ez csupán magát a készítés formáját, magát a technológiát jelöli.

Az anime tehát nem egyenértékű a nyugati kultúrából ismert rajzfilmekkel. Japánban ezek az animációs filmek, külön kategóriát alkotnak és ezen belül rengeteg fajtája van.

Tehát japánban minden rajzfilm, vagyis animációs technikával készült alkotás anime. Éppen ezért számos kategória létezik. Változatos témákat dolgoznak fel, és különböző korosztálynak szólnak.

anime

Végzősünk Maszlag Zsanett (13) rajza. Tanuld meg Te is a technikát.

Mikor indult újtára az anime?

Az 1950-es években kezdődött meg a rajzfilm gyártás Japánban. Tezuka Oszamu tekinthető a műfaj megteremtőjének. A japán anima készítők, a manga – vagyis képregény rajzolási stílusát vitték át az animációs filmekre. Mivel kénytelen voltak kis költségvetésből dolgozni, egészen egyedi animációs stílust fejlesztettek ki, ahol a hatáskeltő elemeket, megpróbálták minél kevesebb rajzolással megjeleníteni.

Eközben Amerikában a valóság minél pontosabb megjelenítését célozták meg, az animációkban.

Forrás: wikipedia.org

anime

Végzősünk Balázs Dorka (13) alkotása.  Tanuld meg Te is a technikát.

Az anime hatáskeltő eszközei

A mozgás illúziója >>  a szereplő mozdulatlan, a háttér kavarog körülötte.

Állóképek >> a drámaiságot fokozzák a csend és a mozdulatlanság segítségével. A jelenet hangsúlyosabbá válik. Lásd az amerikai filmekbe, mint pl Mátrix, Mission: Impossible 2. innen átvett lassított jelenteket.

Sebesség ábrázolása >> vonalak megjelenítésével érzékeltetik a sebességet. A háttér helyét teljes egészében a sebességvonalak veszik át.

Szemek >>  a és rossz karakterek érzékeltetésére szolgál. A gonosz szereplők szeme általában keskeny, a jóké nagy, kerek, bizalomgerjesztő.

Izzadság csepp ábrázolása  >> tipikus komikus elem, vicces vagy kínos szituációt érzékeltetnek vele.

Super Deformed >> szintén komikus helyzet érzékeltetésére szolgál. A szereplő hirtelen átalakul saját maga kicsinyített, gyerekes formájába, és úgy beszél vagy tesz valamit.

Egyéb gesztusok >> tarkóra tett kézzel kínos nevetgélés, vagy az idegesség esetén a homlokon megjelenő kereszt alakú, lüktető ér.

Forrás: wikipedia.org

Anime és manga, mi a különbség?

animeVégzőseink rajza a Manga tanfolyamról.

Tulajdonképpen a két műfaj között a technikai megvalósítás a különbség. A manga, egy rajzolt képregény. A borítótól eltekintve általában fekete-fehér, képeit hátulról jobbról balra, illetve fentről lefelé kell olvasni.

Az anime pedig már magát a mozgó képi formát jelenti, tehát ez egy animációs stílus. Az animek színesek és sokszor egy képregény az alapjuk, persze ez nem kitétel, hiszen nem mindig van az animenek manga alapja.

Tudj meg többet cikkünkből, a manga különleges világáról! >>

 

Érdekel az animek világa?

Nézd meg 2017 telén melyik animeket várják legjobban hazánkban! >>

 

Nézd meg, a Művészház végzőseinek szuper munkáit a Manga stílus rajztanfolyamról! >>

A gyerekek (9-13) nagy örömére elkészült a Művészház Manga tanfolyama. A tanfolyam telt házzal indul minden alkalommal és a résztvevők követelik a Manga tanfolyam folytatását: a Manga II-t.

Gyere Te is tanuld meg a technikát!

anime

anime

INGYENES Online rajztanfolyam!

Fejlesztenéd, frissítenéd rajztudásod?

  • 11+1 gyakorlati TIPP
  • Azonnal alkalmazható technikák
  • Az alapoktól a portré rajzolásig
  • A papír kiválasztásától a kész rajzod fotózásáig
  • Többek között megtanulod a tökéletes portré 9 titkát és
  • megtudod, hogy melyik a hozzád illő árnyékolási technika, valamint
  • mi az a 10 végzetes hiba, amit semmiképp ne kövess el!
Iratkozz fel most és tanuld meg a technikákat!

Írd be a neved, e-mail címed és legyél Te is birtokosa a Tudásnak!

Iratkozz fel MOST INGYENES Online RAJZTIPPjeinkre!

Írd be a neved, e-mail címed és hamarosan érkeznek is az első tippek!

Kattints és iratkozz fel most!”

 

Remélem érdekesnek találtad a cikket és tudtam segíteni a fejlődésedben! Ha további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk Neked! Hasznosnak találtad cikkünket? Oszd meg másokkal is, a közösségi oldalon!